Close

6 компонентів Windows 10, які можна відключити

Не усі компоненти Windows можуть бути корисними, обов’язковими та знадобитися в роботі користувачу. Операційна система Microsoft Windows, як і будь-яка інша, вимагає додаткового тюнінгу та налаштувань. У цій статті ми розповімо про те, які компоненти ОС Windows 10, на нашу думку, варто видалити та тим самим звільнити дисковий простір й пришвидити роботу системи.

Зміст статті

Cortana

Cortana

Cortana – це віртуальна голосова помічниця з вбудованим штучним інтелектом в операційній системі Windows 10. Аналог Яндекс Аліси. Здатна повністю автоматизувати дії користувача, наприклад відкривати програми по голосовій команді, читати веб-сторінки, вводити запити у пошукових системах, пересилати повідомлення по електронній пошті і навіть підтримувати живу розмову. Програму назвали Cortana на честь героїні з серії комп’ютерних відеоігор HALO, розробником якої є Microsoft.

Чому варто видалити Кортану? Цей додаток підтримує лише англійську мову, окрім цього довкола нього точаться чималі скандали, пов’язані із захистом користувацьких даних. Існують чутки, що Cortana збирає всю телеметрію з компп’ютерів користувачів, зокрема статистику користування, записи відео та аудіо-дзвінків, набраний текст з клавіатури, адреси і контактні дані, та відправляє усе це на сервера Microsoft. Також Кортана суттєво споживає ресурси комп’ютера, що може сповільнювати його роботу. Отже, для українського користувача ця програма, поки що, не має надто великої цінності.

Видалення Кортани краще за все проводити з командного рядка консолі Windows – PowerShell, командою:

Get-AppxPackage -allusers *Microsoft.549981C3F5F10* | Remove-AppxPackage

WordPad

WordPad

WordPad – це вбудований текстовий процесор, який присутній у всіх версіях операційної системи Windows.  WordPad підтримує лише файли свого формату – RTF. Володіє мінімальним набором функцій та інструментів й суттєво програє таким текстовим комбайнам, як Microsoft Office, LibreOffice або Google Docs. Отже, програма застаріла і не зручна, рідко використовується, а тому можна спокійно її видаляти.

WordPad можна видалити через стандартні налаштування Windows: Панель керування -> Програми і компоненти -> Компоненти Windows. Також це можна зробити просто через командний рядок:

DISM /Online /Remove-Capability /CapabilityName:Microsoft.Windows.WordPad~~~~0.0.1.0

Paint

microsoft paint

Paint – вбудований графічний редактор, присутній в усіх операційних системах Windows, починаючи з Windows 3.0. Має обмежений функціонал. Працює в основному з  графікою формату BMP. Paint, на сьогодні, є абсолютно застарілим і, на наш погляд, зайвим. Адже для роботи з комп’ютерною графікою використовують такі комплексні програми як Adobe Photoshop, Corel Draw, Figma та інші. 

Найпростіше видалити MS Paint можна з допомогою командного рядка Windows (CMD):

DISM /Online /Remove-Capability /CapabilityName:Microsoft.Windows.MSPaint~~~~0.0.1.0

Windows Media Player

windows media player

Windows Media Player – вбудований медіа-програвач в ОС Windows.  Його недоліком є те, що він містить обмежену кількість налаштувань та підтримує далеко не усі аудіо та відео формати. Часто в ньому виникають труднощі з відтворенням медіа-контенту, який вимагає непідтримуваних Windows Media Player кодеків. Загалом, цей програвач віджив своє й суттєво поступається більш прогресивнішим програмам, таким як: Light Alloy, VLC Player, KMPlayer, MPVPlayer та іншим.

Видалити WMP можна через стандартні налаштування Windows: Панель керування -> Програми і компоненти -> Компоненти Windows -> Компоненти для роботи з мультимедіа. 

Команда для видалення через консоль CMD:

DISM / online / disable-feature / featurename: WindowsMediaPlayer

Internet Explorer

Internet Explorer

Internet Explorer – вбудований інтернет-переглядач веб-сторінок.  На сьогодні є повністю застарілим, повільним та поступається таким флагманам як Google Chrome, Mozilla Firefox, Brave, Vivaldi тощо. Існує також більш новіша та модифікована версія Internet Explorer – браузер Edge. 

Видалити програму можна стандартно через “Компоненти Windows” або запустити командний рядок PowerShell й виконати:

Disable-WindowsOptionalFeature -FeatureName Internet-Explorer-Optional-amd64 –Online

Silverlight

microsoft silverlight

Microsoft Silverlight – це веб-фреймворк для операційної системи Windows, який є своєрідним аналогом Adobe Flash та потрібний для відтворення деякого мультимедійного контенту. На сьогодні цей компонент абсолютно непотрібний і його можна видалити з системи. Зробити це можна через “Компоненти Windows”.

Лайфхак: Як швидко перевірити які компоненти встановлені в Windows та видалити їх?

How delete windows components in cmd

Переглянути повний список встановлених компонентів і програм у Windows та видалити їх можна через командний рядок з допомогою консолі CMD або PowerShell.

В CMD набрати команди:

wmic
product get name
product where name=”назва_програми” call uninstall

В PowerShell:

Get-WmiObject Win32_Product | ft name,version,packagename
(Get-WmiObject Win32_Product -Filter “Name = ‘назва_програми'”).Uninstall()

***

Якщо у вас виникли труднощі з налаштуванням операційної системи Windows, встановлення або видаленням програм, звертайтеся до нас за електронною адресою: support@kr-labs.com.ua. Ми завжди допоможемо!

Email-розсилка

Підписуйтесь на новини та отримуйте нові публікації на свою електронну пошту!

Зміст статті
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!