Close

Мережева модель OSI для чайників

Що таке OSI-модель?

OSI – це семирівнева концептуальна модель комп’ютерної мережі з вертикальною структурою. Розшифровується з англійської як Open Systems Interconnection Basic Reference Model. Розроблена у 1980-х роках Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) під керівництвом Чарльза Бахмана (лауреат премії Тюрінга). У системі ISO відома під кодовою назвою ISO/IEC 7498.

Кожен рівень OSI-моделі працює як окремий модуль, має свої протоколи та виконує окремі функції. Рівні 1-3 забезпечують фізичний доступ до мережі, а рівні 3-7 призначені для підтримки логічного з’єднання. 

Тим не менш, модель абстрактна і використовується лише як еталон для вивчення і розуміння комп’ютерних мереж. У цій статті ми коротко розглянемо кожен із 7 шарів-рівнів OSI.

Приклад OSI моделі
OSI Model
Зміст статті

L1. Фізичний рівень

Фізичний рівень (англ. Physical Layer) – це найнижчий рівень семирівневої OSI-моделі. Він здійснює передачу бітів по фізичних каналах зв’язку: оптоволокно, вита пара, коаксіальний кабель, радіоканал. На цьому рівні працюють концентратори і повторювачі сигналу, інтерфейси V.24 CCITT, RS-232, X.21, ISDN, Ethernet/IEEE802.3, IEEE802.5, FDDI та ін.

Фізичний рівень OSI

L2. Канальний рівень

Канальний рівень (англ. Data Link Layer) – отримані на фізичному рівні біти, канальний рівень перетворює у кадри, виявляє помилки і коректує їх. Містить 2 підрівні управління: MAC (Media Access Control) та LAC (Logical Link Control). Фактично, канальний рівень забезпечує надійну передачу даних з фізичного у наступні рівні (налагоджує канал). Протоколи канального рівня: ATM, PPPoE, HDLC, ADCCP.

Канальний рівень OSI

L3. Мережевий рівень

Мережевий рівень (англ. Network Layer) – здійснює зв’язок між вузлами (абонентами), тобто надсилає пакети даних до адресата, встановлює мережу. Мережевий рівень відповідає за адресацію і маршрутизацію (управління потоками даних). Ним здійснюється також обробка помилок і мультиплексування. На цьому рівні працюють маршрутизатори і функціонують протоколи IP, ICMP, IGMP, ARP, OSPF.

Мережевий рівень OSI-моделі

L4. Транспортний рівень

Транспортний рівень (англ. Transport Layer) – забезпечує передачу даних між програмними компонентами (сервісами, додатками, сеансами, процесами), здійснює управління рухом цих пакетів. Підтримує сегментацію та мультиплексування. Протоколи транспортного рівня: TCP/UDP, SST, FCP, SPX, SCTP, RUDP, NBF, IL, DCCP, CUDP, ATP.

Транспортний рівень OSI

L5. Сеансовий рівень

Сеансовий рівень (англ. Session Layer) – координує та підтримує сеанс з’єднання, дозволяючи програмним засобам взаємодіяти між собою тривалий час. Визначає порти для прийому або передачі даних. Протоколи сеансового рівня: SCP, RDP, L2TP, L2F, SAP, ASP, SIP, NetBIOS, PPTP, RTP, RPC, ADSP, H.245, SOCKS, API.

Сеансовий рівень OSI

L6. Рівень представлення даних

Рівень представлення даних (англ. Presentative Layer) –  здійснює інтерпретацію даних, відповідає за кодування і декодування, тобто перетворює у формат, зрозумілий програмним засобам. Відбувається перетворення з кадру в екранний формат. Також на цьому рівні відбувається стиснення, шифрування даних. Протоколи шостого рівня OSI: ASCII, XML, TLS/SSL, HTML, DOC, MP3, AVI, MPEG, JPEG, GIF та ін.

Рівень представлення даних OSI

L7. Прикладний рівень

Прикладний рівень (англ. Application Layer) –  самий верхній, сьомий рівень OSI-моделі. Забезпечує взаємодію мережі і користувача. Рівень дозволяє програмам отримувати доступ до мережевих служб, здійснювати запити до баз даних, мати доступ до файлів, пересилати електронну пошту. На цьому рівні працюють веб-сайти, програми, застосунки, різні додатки. Протоколи рівня: HTTP, SSH, FTP, Telnet, DNS, IMAP/POP/SMTP та ін.

Прикладний рівень OSI

ПОДІЛИТИСЬ У СОЦМЕРЕЖАХ:

5 3 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!