Close

Як налаштувати проксі-сервер на SOCKS5 за 5 хвилин?

Те, що я пропоную — є певною альтернативою VPN-з’єднанню, хоча на практиці жоден proxy, навіть по протоколу SOCKS5, не здатний замінити повнофункціональний VPN. У цій статті я розкажу як налаштувати Proxy-сервер, для чого він потрібен, які переваги і недоліки дає, а також, як виходити в інтернет через проксі, використовуючи звичайний браузер.

Зміст статті

Обираємо VPS для SOCKS5

Для початку нам потрібно розгорнути VPS-сервер, який і стане нашим проксі. Його можна безкоштовно або платно орендувати у наступних провайдерів:

Після того як у вас буде доступ по SSH до власного VPS – переходимо до налаштувань.

Налаштовуємо SSH-туннелінг по протоколу SOCKS5

SSH-туннелінг – це технологія, яка застосовує захищений SSH-протокол (Secure Shell Protocol) для з’єднання з віддаленим серверером та через нього пропускає ваш інтернет-трафік, який проходить по протоколу SOCKS5.

Допитливий читач може запитати: “А у чому “прикол”? Яка відмінність між VPN-сервером і проксі? Чи трафік шифрується?”

VPN — це приватна інтернет-мережа, яка не просто дозволяє виходити в інтернет через свій VPN-сервер, а охоплює, покриває повністю усі мережеві інтерфейси та інтернет-підключення, використовуючи при цьому різноманітні криптографічні алгоритми, в залежності від VPN-протоколу.

Proxy — це тип інтернет-з’єднання, що дозволяє здійснювати вихід в інтернет через віддалений сервер без використання криптографічних протоколів (не враховуючи TLS/SSL). В цьому й основна відмінність. Є чимало додатків, котрі дозволяють вдосконалити Proxy-з’єднання (STUNNELRSP), але жоден з них не зробить з нього VPN.

Тому, звісно VPN значно надійніший. Проксі, у свою чергу, підійде для тих, хто хоче швидко увійти в інтернет приховавши свій IP, виконувати ті чи інші операції від імені не власного комп’ютера, а віддаленого сервера, проксувати (пропускати) через нього свій інтернет-трафік, користуючись за бажанням різними публічними DNS (Google, CloudFlare, Quad9, Cisco Umbrella etc.). Також proxy-сервер стане незамінним для тих, які прагнуть застосовувати проксі-з’єднання тільки у певних додатках (наприклад, лише у браузері), не зачіпаючи загальну інтернет-мережу.

SOCKS5 vs VPN

Налаштування SOCKS5 в PuTTY

Перейти у налаштування свого SSH-клієнта, через який ви підключаєтеся до VPS. Наприклад, PuTTY:

  1. На головному вікні програми вписати у полі Host Name публічну IP-адресу свого VPS-сервера.
  2. Зліва в меню перейти в розділ Connection й у полі Seconds between keepalives вписати 100 (затримка, аби не розривалось з’єднання)
  3. Перейти в розділ Connections -> SSH -> Tunnels і в полі Source Port вписати 3128, відмітивши галочками пункти Dynamic та Auto (прокидування SSH на локальний порт, себто туннелінг)
  4. Повернутись до пункту Session, в полі Saved Sessions ввести назву з’єднання та зберегти Save. Далі — просто підключитись, натиснувши кнопку Open.

How configure SOCKS5 in SSH Putty

Як тільки ви успішно авторизуєтеся на VPS-сервері, переходимо до наступного кроку.

Налаштування SOCKS5 в браузері Mozilla Firefox

Вводимо в адресному рядку браузера about:preferences, знаходимо Network Settings і переходимо в них. Тут необхідно обрати режим Manual proxy configuration та вписати в поле SOCKS5 Host — localhost на порту 3128 (порт, який ви задали в налаштуваннях SSH-з’єднання). Нижче також можна увімкнути опції “Proxy DNS when using SOCKS5” та “DNS over HTTPS”, обравши в списку, наприклад, CloudFlare.

Mozilla Firefox SOCKS5 configuration

Все готово. Тепер спробуйте відкрити будь-яку веб-сторінку у браузері. Якщо з’єднання з proxy-сервером працює — сторінка відкриється. Якщо ні — ви побачите помилку інтернет-з’єднання.

Подібним чином через проксі можна налаштувати не тільки інтернет-браузер, а й будь-який додаток, наприклад WhatsApp (треба зайти в мережеві налаштування і обрати proxy).

Таким чином, не маючи VPN, але маючи VPS-сервери, ви зможете спокійно входити в інтернет, залишаючи свою IP-адресу та host-систему приватними. Підійдуть будь-які VPS-сервери, навіть вже з попередньо налаштованим начинням та працюючими операційними системами на борту. SSH-туннелінг ніяк не впливає на конфігурацію сервера, адже використовує лише SSH-з’єднання. Як тільки ви відключаєтесь від SSH— проксі перестає працювати. Ви просто можете знову повернутись до стандартних налаштувань браузера чи іншого додатку, вимкнувши в ньому режим проксі.

ПОДІЛИТИСЬ У СОЦМЕРЕЖАХ:

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!