Close

ТОП кращих фільмів про хакерів і кібербезпеку

У медіакультурі хакери відомі, перш за все, завдяки кінематографу. Я зібрав у хронологічному порядку список майже усіх (художніх і документальних) фільмів про хакерів.
Зміст статті

Трон (1982)

Рейтинг IMDB:6,7/10
Режисер:Стівен Лісбергер
Країна:США
Тривалість:96 хв.

Мабуть, перший фільм про хакерів. Розповідає про винахідливого програміста Кевіна Флінна, що прагне викрити зловмисника, який привласнив собі його розробки. Флінн планує використати для цього програму «TRON» і потрапляє таким чином до віртуальної реальності, де править штучний інтелект під назвою «Майстер-контроль». Флінн залучає дружній до нього штучний інтелект аби подолати цього тирана і повернутися в реальність. У 2010 році до нього вийшло продовження “Трон: Спадщина”.

Tron (1982)

Wargames (1983)

Рейтинг IMDB:7,1/10
Режисер:Джон Бедем
Країна:США
Тривалість:114 хв.

Цей науково-фантастичний фільм конкретно про хакерів. У свій час “Wargames” зробив фурор. Історія про школяра, який захоплюється хакінгом, мандрує комп’ютерними мережами й випадково знаходить програму-симуляцію ядерних ударів. Юнак спочатку подумав, що це просто гра. Насправді на ній відпрацьовує суперкомп’ютер WOPR, розроблений науковцями Міноборони США. У висновку, СРСР дізнається про усе це й готується до запуску ядерних ракет. Вся надія на малого хакера. Врешті-решт, логіка програми була така: якщо ядерна війна закінчиться взаємним знищенням, то єдиним виграшним кроком буде не починати цю гру.

Sneakers (1992)

Рейтинг IMDB:7,1/10
Режисер:Філ Олден Робінсон
Країна:США
Тривалість:126 хв.

Команда віртуозних хакерів проводить тестування на проникнення (penetration test) в комп’ютерних системах різних міст, потайки від власників. Невдовзі, урядові агенти викривають й загрожують їм ув’язненням. Хакери ідуть на добровільно-примусову співпрацю і погоджуються на виконання секретної місії.

Хакери (1995)

Рейтинг IMDB:6,2/10
Режисер:Єн Софтлі
Країна:США
Тривалість:107 хв.

Популярна повнометражка режисера Джонні Лі, де вперше засвітилася на телеекранах юна Анжеліна Джоулі, після чого здобула всесвітню популярність. Фільм розповідає про комп’ютерного генія Дейда та його вірус, яким він в одинадцять років заразив 1500 комп’ютерів, викликавши справжню паніку на Нью-Йоркській фондовій біржі. В основу сюжету покладено чимало реальних історій, які відбувалися у хакерському середовищі кінця 80х — початку 90х.

Хакери (1995)

Мережа (1995)

Рейтинг IMDB:6,0/10
Режисер:Ірвін Уінклер
Країна:США
Тривалість:115 хв.

Усі сфери життя вже давно контролюються за допомогою комп’ютерів, а майже вся інформація — зберігається в комп’ютерних базах даних. Спеціаліст з комп’ютерної безпеки Анжела Беннет випадково отримує від свого колеги Дейла екземпляр троянської програми, яку розробив кібер-терорист на псевдо «Преторіанець». Цим кодом під виглядом антивірусної програми були заражені всі важливі комп’ютерні системи — банки, аеропорти, навіть бази даних ФБР. Зрештою Дейл гине в авіакатастрофі, викликаній збоєм системи навігації, а Анжела відправляється у відпустку до Мексики, де знайомиться з Джеком Делвіном — чоловіком її мрії. Пізніше з’ясовується, що він працює на Преторіанця і намагається вбити Анджелу при спробі відібрати у неї дискету із зразком троянської програми, та Анжелі вдається втекти на човні. Зіткнувшись з рифом Анджела втрачає свідомість і приходить до тями в одній з мексиканських лікарень. У головній ролі — Сандра Баллок.

Джонні-мнемонік (1995)

Рейтинг IMDB:5,6/10
Режисер:Роберт Лонго
Країна:США
Тривалість:96 хв.

Канадо-американський фантастичний фільм за повістю канадського письменника Вільяма Гібсона. Головну роль у фільмі виконав, ще тоді не надто відомий Кіану Рівз. Фільм і оповідання вважаються класичним твором жанру кіберпанк. У ньому зображено антиутопічний технократичний світ, де панують корпорації, а високі технології пронизують повсякденне життя. Головний герой, Джонні, працює мнемоніком — кур’єром. Він перевозить важливу інформацію на імплантованому в його мозок чипі. Чіп використовує частину пам’яті мозку і тому Джоні не пам’ятає свого дитинства. Джонні мріє заробити достатньо грошей на операцію з відновлення пам’яті і нарешті згадати, хто він є насправді.

Pi (1998)

Рейтинг IMDB:7,3/10
Режисер:Даррен Аронофскі
Країна:США
Тривалість:84 хв.

Геній на ім’я Макс на своєму комп’ютері «Евклід» намагається зробити розрахунки, які б допомогли робити передбачення на біржі, але комп’ютер виходить з ладу, видавши послідовність з 216 цифр. Наступного ранку Макс перевіряє фінансові газети й з подивом усвідомлює, що його комп’ютер провів абсолютно точне передбачення. Невдовзі на Макса виходить агент Марсі Доусон з Уолл-стріт, який цікавиться його роботою та дарує йому потужний мікропроцесор «Ming Mecca» в обмін на результати його досліджень. Головний герой зустрічає хасида-містика, який вірить, що у “Торі” зашифрований код бога. За допомогою нового процесора Макс аналізує “Тору” й знаходить те ж саме 216-значне число, за допомогою якого він передбачає будь-які події. Водночас його головний біль посилюється і стає нестерпним. Він страждає від соціофобії. Макс вирішує відмовитися від знань, які збирав усе своє життя, він стати звичайною людиною. Але не так все просто.

23 (1998)

Рейтинг IMDB:7,2/10
Режисер:Ганс-Христіан Шмідт
Країна:Німеччина
Тривалість:99 хв.

Фільм розповідає про німецького хакера Карла Коха, який реально існував і у 1980-х був учасником об’єднання Chaos Computer Group. В фільмі розповідається про його життєвий шлях, а також історію як його намагалось завербувати КГБ, врешті решт він разом зі своїм другом пішов на співпрацю. У фіналі всю його компанію розкривають, хлопець не витримує життєвого тиску і накладає на себе руки.

Матриця (1999)

Рейтинг IMDB:8,7/10
Режисер:Брати Вачовські
Країна:США
Тривалість:136 хв.

Культовий без перебільшення американо-австралійський науково-фантастичний фільм, відзнятий у 1999 році братами Вачовськими. Фільм зображує майбутнє, у якому люди насильно під’єднані до так-званої “Матриці” — інтерактивної комп’ютерної програми, що симулює дійсність. У такий спосіб машини “викачують” з людей енергію, що потрібна їм для продовження існування. Хакеру Нео належить дізнатися яким є справжній світ і стати визволителем людства. Фільм знаковий, сповнений різними секретами і таємним змістом.

Злам (2000)

Рейтинг IMDB:6,2/10
Режисер:Джо Чеппелл
Країна:США
Тривалість:92 хв.

Американський кримінальний трилер 2000 року, заснований по мотивам науково-популярної книги “Takedown: Переслідування та захоплення Кевіна Митника” — найбільш розшукуваного комп’ютерного хакера в історії США.

The Secret History of Hacking (2001)

Рейтинг IMDB:7,6/10
Директор:Ральф Лі
Країна:США
Тривалість:50 хв.

Документальний фільм про фрікерів, хакерів і соціальних інженерів 1970–1990 років. У фільмі зібрані архівні матеріали, починаючи ще з часів Homebrew Computer Club. Автори взяли інтерв’ю у багатьох відомих хакерів і програмістів.

Swordfish (2001)

Рейтинг IMDB:7,6/10
Режисер:Домінік Сена
Країна:США
Тривалість:99 хв.

Геніальний злочинець, у минулому шпигун ЦРУ, планує крадіжку 9 мільярдів доларів із нелегальних урядових фондів. Для скоєння злочину йому знадобиться хакер, здатний зламати сервери Міноборони США і Світового банку та ЦРУ. У ролі злочинця зіграв Джон Траволта.

Hackers Are People Too (2008)

Рейтинг IMDB:5,7/10
Режисер:Ешлі Швартау
Країна:США
Тривалість:43 хв.

Документальний фільм про спільноту хакерів, відзнятий на одній з найбільших міжнародних хакерських конференцій — DefCon. Сценарист і режисер Ешлі Швартау.

Hackers Wanted (2009)

Рейтинг IMDB:6,5/10
Режисер:Сем Боззо
Країна:США
Тривалість:87 хв.

Неопублікований американський фільм режисера Сема Боззо. Фільм досліджує суть і природу “хакерства”. Розповідає про безліч відомий постатей в історії хакерів. Фільм так і не зміг вийти у прокат, а пізніше його злили в BitTorrent.

Дівчина з тату дракона (2011)

Рейтинг IMDB:7,8/10
Режисер:Девід Фінчер
Країна:США
Тривалість:158 хв.

Сорок років тому молода Харрієт Вангер безслідно зникла на острові, що належить її могутній сім’ї. Її дядько впевнений, що сталося убивство, хоча тіло так і не знайдене. Він наймає журналіста (Деніел Крейг) і молоду талановиту хакершу (Руні Мара), щоб розкрити таємницю зникнення племінниці.

Гра в імітацію (2014)

Рейтинг IMDB:8,0/10
Режисер:Мортем Тильдум
Країна:США
Тривалість:114 хв.

Історичний трилер, який розповідає про британського математика, логіка, криптоаналітика та батька сучасної інформатики – Алана Тюринга, який був ключовою фігурою у розшифруванні нацистського коду Енігми, що допомогло Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні. Фільм здобув безліч нагород та одну премію “Оскар”.

Debug (2014)

Рейтинг IMDB:4,3/10
Режисер:Девід Хевлет
Країна:США
Тривалість:82 хв.

Канадський науково-фантастичний фільм жахів 2014 року за сценарієм і режисурою Девіда Х’юлетта. Розповідає про програмістів, які мають справу з ворожим штучним інтелектом на міжзоряному космічному кораблі.

WHOAMI (2014)

Рейтинг IMDB:7,5/10
Режисер:Баран бо Одар
Країна:США
Тривалість:105 хв.

Німецький фільм, відзнятий режисером Бараном бо Одаром. У центрі сюжету комп’ютерний геній, який отримує запрошення вступити до лав антиурядової хакерської організації, учасники якої хочуть, щоб їх спрямована проти байдужої більшості діяльність була помічена на міжнародному рівні.

Сигнал (2014)

Рейтинг IMDB:6,0/10
Режисер:Вільям Юбенк
Країна:США
Тривалість:97 хв.

Студенти Массачусетського технологічного інституту — Нік, Джона і Гейлі їдуть дорогою до Каліфорнії. Зупинившись у готелі, Нік і Джона отримують дивні повідомлення від хакера під ніком “NOMAD”. По його гео-координатах вони вийшли на покинутий будинок. У висновку, студенти потрапляють до організації, яка підтримує контакт із позаземною цивілізацією.

Anonymous (2015)

Документальний фільм про міжнародне об’єднання хакерів і хактивістів.

Anonymous (2015)

BlackHat (2015)

Рейтинг IMDB:5,5/10
Режисер:Майкл Манн
Країна:США
Тривалість:133 хв.

Американський фільм в жанрі детектива-трилера та драми водночас. У світі, де панує кіберзлочинність, хакери стають однією з найголовніших загроз. Після серії гучних зламів зашифрованих серверів, американські і китайські спецслужби об’єднують зусилля, аби зупинити комп’ютерних геніїв-зловмисників. Відпущений на свободу злочинець і його американські та китайські партнери полюють на високотехнологічну кримінальну кібер-мережу від Чикаго та Лос-Анджелеса до Гонконга та Джакарти. Фільм відзнятий за розповідями про відомого хакера — Макса Батлера. У головній ролі зіграв Кріс Гемсворт. Консультантом у підготовці фільму виступив відомий у минулому хакер Кевін Поулсен.

Hacker Games (2015)

Рейтинг IMDB:3,6/10
Режисер:Чиріл Морін
Країна:США
Тривалість:130 хв.

Сойан Сворц — хакер, який почав зламувати сайти ще в підлітковому віці. Подорослішавши, він став одним з кращих серед собі подібних, але перед ним постає класичний вибір — ким стати? Стати хакером – ізгоєм, маргіналом, вигнанцем, якого чекає в’язниця. Чи піти працювати на систему і отримати роботу у великій престижній компанії. Що він обере і які події чекатимуть на його шляху?

Сноуден (2016)

Рейтинг IMDB:7,3/10
Режисер:Олівер Стоун
Країна:США
Тривалість:134 хв.

Американський біографічний фільм-трилер, знятий Олівером Стоуном за книгами «Файли Сноудена» Люка Гардінга і «Час Восьминога» Анатолія Кучерені. Розповідає про бувшого агента ЦРУ та АНБ — американського програміста, системного адміністратора Едварда Сноудена, який передав ЗМІ “The Guardian” і “The Washington Post” безліч секретних документів, що викривають масові стеження за людьми. Ця справа спричинила міжнародний бум. Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві і оголошений в міжнародний розшук. Його чекає втеча, переслідування і поневіряння.

0-day (2016)

Рейтинг IMDB:7,7/10
Режисер:Алекс Гібні
Країна:США
Тривалість:116 хв.

Документальний фільм Алекса Гібні, присвячений одному з наймасштабніших комп’ютерних вірусів сучасності — вірусу “Stuxnet”, розробленому не то США, не то Ізраїлем. Вірус поклав край ядерній програмі Ірану. Ця подія дала початок кібервійнам XXI століття.

Штучний інтелект. Доступ необмежений (2016)

Рейтинг IMDB:5,5/10
Режисер:Джон Мур
Країна:США
Тривалість:91 хв.

Американський трилер 2016 року режисера Джона Мура за сценарієм Деніела Кея і Вільяма Вішера. Довгий час Майк Ріган працював над тим, щоби створити проєкт розумного дому (Smart House), який був би обладнаний за останнім словом науки. І ось, йому це вдалося, проєкт створено і успішно втілено в життя. Він обладнав особняк різними пристосуваннями й пристроями, котры робили життя його родини максимально зручними та комфортним. Все в цьому будинку виконувалося роботами, створеними й запрограмованими талановитими інженерами, й керувалося лише з допомогою комп’ютерної мишки та голосових команд. Однак, мало хто знав, що крім надання комфорту ця система стане справжньою загрозою для людей. У цьому зміг переконатися сам господар, коли доступ до системи управління отримав хакер, фанатично закоханий у його доньку.

Грінго: Небезпечне життя Джона Маккафі (2016)

Рейтинг IMDB:6,7/10
Режисер:Нанетт Бурштейн
Країна:США
Тривалість:97 хв.

Піонер антивірусного захисту Джон Маккафі, заробив мільйони, перш ніж покинув США, щоб жити у своєму маєтку в джунглях Белізу (Центральна Америка). Що його там чекало, чи справді багатство гарантує людині щастя, затишок та насолоду від життя? І хто такий був Маккафі в реальному житті? Про усе це розповідає документальна стрічка.

Хакер (2016)

Рейтинг IMDB:6,1/10
Режисер:Акан Сатаєв
Країна:Казахстан
Тривалість:95 хв.

Ще зовсім маленьким Алекс емігрував разом з батьками з України. У пошуках кращого життя вони вирушили до Канади та оселилися в невеличкому містечку в провінції Онтаріо. Але виявилося, що починати все заново у іншій країні ще складніше, ніж вони думали: навіть коли мати нарешті знайшла роботу, грошей весь час не вистачало. Згодом маму звільнили, і банк, роботу в якому вона втратила, став погрожувати, що забере у них будинок. Усе це змусило Алекса згадати про “DarkWeb” — тіньову інтернет-мережу, де збираються хакери й наводять жах на банківські системи. Помститися банкам — відтепер було його місією. Проте молодий хакер навіть не уявляв в яку серйозну та небезпечну халепу він вляпався.

Кім-Дотком: Упійманий в Мережі (2017)

Рейтинг IMDB:7,0/10
Режисер:Енні Голдстон
Країна:Нова Зеландія
Тривалість:107 хв.

Фільм розповідає про історію засновника онлайн-сервісу “Megaupload” — Кіма Доткома, хакера, підприємця, який у подальшому став інтернет-піратом й був звинувачений у різноманітних аферах.

Сфера (2017)

Рейтинг IMDB:5,3/10
Режисер:Джеймс Понсольдт
Країна:Нова Зеландія
Тривалість:110 хв.

Екранізація однойменного роману Дейва Еґґерса. У головних ролях Емма Уотсон (героїня фільму “Гаррі Поттер”) та легендарний Том Генкс (фільми “Форест Гамп”, “Врятувати рядового Райана”, “Код да Вінчі” та ін.). Нещодавня випускниця коледжу Мей Голланд влаштовується на роботу в могутню технологічну компанію «Сфера», яка об’єднує в єдину систему — електронну пошту своїх користувачів, сторінки в соціальних мережах, інформацію про банківські картки і покупки та багато інших персональних даних. Результатом цього процесу стає отримання людиною універсального онлайн-ідентифікатора — ключа до всіх його даних. Але на практиці не все так просто і гарно. Як виявилося, проєкт переслідує брудні цілі.

Анон (2018)

Рейтинг IMDB:6,8/10
Режисер:Ендрю Ніккол
Країна:США
Тривалість:100 хв.

Дія фільму розгортається в суспільстві майбутнього, повністю контрольованому державою: тут панує тотальний нагляд, а людство позбавлене права на особисте життя. У центрі сюжету детектив Сол Фріленд, він знайомиться з дівчиною, яка відсутня у глобальній базі даних. Хто вона і як таке можливо? В результаті, детектив відкриває для себе ворота у нікому невідомий, подекуди містичний, підпільний і таємний хакерський світ.

Дівчина у павутинні (2018)

Рейтинг IMDB:6,1/10
Режисер:Феде Альварес
Країна:США
Тривалість:117 хв.

Американський кримінальний трилер 2018 року уругвайського режисера Феде Альвареса. Фільм створений на основі однойменного роману шведського письменника Давіда Лагеркранца. Дівчина-хакер Лісбет Саландер і журналіст Мікаель Блумквіст беруться за розслідування убивства відомого вченого, який спеціалізувався на роботі з штучним інтелектом.

MR. ROBOT (2015–2017)

Рейтинг IMDB:8,5/10
Режисер:Сем Есмейл
Країна:США
Тривалість:– / –

Завершує “хіт-парад” культовий американський серіал, створений режисером Семом Есмаілем. Фільм — лауреат премії “Золотий глобус”, здобув 6 номінацій “Еммі”. Головний герой Еліот Олдерсон, інженер кібербезпеки у повсякденному житті та хакер у нічному і таємному, що часто переплітається з фантасмагорією й наркотичним тріпом. Анархіст на ім’я “MR. Robot” пропонує йому долучитися до групи хакерів, метою яких є знищення світової корпорації зла на ймення — EVIL Corp.

Інші фільми про хакерів

1.We Are Legion — The Story Of The Hacktivists (https://lnkd.in/dEihGfAg)
2. The Internet’s Own Boy: The Story Of Aaron Swartz (https://lnkd.in/d3hQVxqp)
3. Hackers Wanted (https://lnkd.in/du-pMY2R)
4. Secret History Of Hacking (https://lnkd.in/dnCWU-hp)
5. Def Con: The Documentary (https://lnkd.in/dPE4jVVA)
6. Web Warriors (https://lnkd.in/dip22djp)
7. Risk (2016) (https://lnkd.in/dMgWT-TN)
8. Zero Days (2016) (https://lnkd.in/dq_gZA8z)
9. Guardians Of The New World (Hacking Documentary) | Real Stories (https://lnkd.in/dUPybtFd)
10. A Origem dos Hackers (https://lnkd.in/dUJgG-6J)
11. The Great Hack (https://lnkd.in/dp-MsrQJ)
12. The Networks Dilemma (https://lnkd.in/dB6rC2RD)
13. 21st Century Hackers (https://lnkd.in/dvdnZkg5)
14. Cyber War — Dot of Documentary (https://lnkd.in/dhNTBbbx)
15. CyberWar Threat — Inside Worlds Deadliest Cyberattack (https://lnkd.in/drmzKJDu)
16. The Future of Cyberwarfare (https://lnkd.in/dE6_rD5x)
17. Dark Web Fighting Cybercrime Full Hacking (https://lnkd.in/dByEzTE9)
18. Cyber Defense: Military Training for Cyber Warfare (https://lnkd.in/dhA8c52h)
19. Hacker Hunter: WannaCry The History Marcus Hutchin (https://lnkd.in/dnPcnvSv)
20. The Life Hacker Documentary (https://lnkd.in/djAqBhbw)
21. Hacker The Realm and Electron — Hacker Group (https://lnkd.in/dx_uyTuT)
22. Israel’s Cyber Spies And The Future of Crypto Warfare — Unit 8200 — Technology Documentary

ПОДІЛИТИСЬ У СОЦМЕРЕЖАХ:

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!