Close

Що робити якщо у вас вкрали або ви загубили iPhone?

Від крадіжки чи втрати мобільного пристрою не застрахований ніхто. Така втрата особливо є важкою, якщо на вашому смартфоні зберігалися критично важливі дані або пристрій дороговартісний. Вкрай важливо знати як саме діяти та що робити у таких ситуаціях. Від того, наскільки швидко та вдало ви прореагуєте – залежатиме успішність пошуків. Зазвичай, залишаються лічені дні та години, щоби знайти та повернути втрачений пристрій. Пропонуємо алгоритм дій, який допоможе зорієнтуватися в ситуації, якщо ви загубили або у вас вкрали iPhone.

Зміст статті

Зв'яжіться з мобільним оператором

Як мобільні оператори визначають геолокацію пристрою

У терміновому порядку зателефонуйте своєму мобільному оператору та повідомте про інцидент, надайте усі необхідні дані, включаючи номер телефону викраденого пристрою. Дуже добре, якщо SIM-картка була зареєстрована на паспортні дані. Вас також можуть попросити  назвати останні номери, на які ви телефонували або приймали виклики та PUK-код сім-картки.

Оператор стільникового зв’язку володіє досить широким спектром можливостей і може визначити детальну інформацію про викрадений пристрій:

  • модель і технічні характеристики мобільного пристрою;
  • мережеві налаштування і IP-адресу пристрою;
  • IMEI та IMSI номери пристрою;
  • реєструє вхідні/вихідні виклики у мережі;
  • реєструє вхідні/вихідні SMS/MMS повідомлення у мережі;
  • точні GPS-координати пристрою, або останні GPS-координати, коли пристрій був включений.

У подальшому на прохання власника оператор може заблокувати SIM-картку загубленого або викраденого пристрою.

Номери служби підтримки мобільних операторів в Україні:

  • Kyivstar – 466, 0800-300-466;
  • Vodafone – 222, 0800-400-222;
  • Lifecell – 5433, 0800-20-5433.

Список посилань:

Київстар: Профілактика мобільного шахрайства
Офіційні звернення в Київстар
Київстар: Чим небезпечна втрата телефона
Lifecell: Послуга “Захисти мобільний”
Vodafone: Безпека смартфонів

Змініть паролі до облікових записів

Безпека облікових записів

Негайно змініть паролі до всіх своїх облікових записів і додатків, які були авторизовані на вашому смартфоні. Перш за все, це онлайн-банкінг, персональні кабінети, соцмережі, месенджери, електронні пошти.

Зверніться у техпідтримку сервісів Facebook, Viber, WhatsApp, Google та попросіть їх деактивувати усі активні сесії й заборонити доступ з викраденого пристрою.

Зателефонуйте на гарячу лінію вашого банку і попросіть тимчасово заблокувати усі рахунки, а також змініть бізнес-номер, якщо був прив’язаний до вашого мобільного пристрою.

Зверніться до правоохоронних органів

Наступним кроком буде повідомити про втрату або викрадення мобільного пристрою у поліцію. Підійдіть у поліцейський відділок того міста/району, де відбувся інцидент. Вас попросять надати персональні дані, а також обов’язково пред’явити фірмову коробку від пристрою, чек про покупку та IMEI-номер (повинен бути на коробці, або на наклейці).

Необхідно буде скласти письмову заяву, після чого працівники поліції проведуть відповідне розслідування.

В рамках слідчих дій, за умови, якщо ваш смартфон саме викрадено, а не загублено, що трактується як кримінальне правопорушення, правоохоронці через суд можуть отримати від оператора необхідні додаткові дані за конкретним номером телефону, наприклад:

  • ідентифікатори базових станцій LAC та CID, до яких під’єднувався мобільний телефон після викрадення, точні адреси GSM-антен;
  • IMEI-код мобільного пристрою;
  • IMSI-номер SIM-картки (International Mobile Subscriber Identity);
  • деталізація вхідних/вихідних дзвінків, з ким спілкувався абонент, як часто, о котрій годині, тривалість розмови;
  • інформація про надіслані/отримані SMS – коли і від кого;
  • інформація про тарифний план, баланс рахунку, поповнення/оплату мобільних послуг.

Далі, як вказано в державній Інструкції про проведення негласних слідчих дій, слідчий може:

  • здійснити спостереження, відбір та фіксацію змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів;
  • одержати інформацію з електронних інформаційних систем;
  • встановити місцезнаходження радіоелектронного засобу у мережах операторів рухомого (мобільного) зв’язку.

До речі, не зайвим буде попросити правоохоронців звернутися у всі місцеві ломбарди, адже за статистикою саме туди першим ділом несуть телефони шахраї.

Бажано не ігнорувати цей крок, тому що зловмисник за вашим номером телефону може провести будь-які махінації. І правоохоронні органи повинні знати, що пристрій, який належить вам – викрадено.

Довідка: Що таке IMEI?

IMEI

ℹ️ IMEI – розшифровується як International Mobile Equipment Identity, це унікальний 15-значний міжнародний ідентифікатор мобільних пристроїв, серійний номер, який присвоюється кожному мобільному пристрою після його виготовлення на заводі і визначається оператором мобільного зв’язку, коли телефон вперше входить у мережу. IMEI-номера регламентує асоціація з мобільного зв’язку GSMA. Застосовується в стільникових мережах GSM, UMTS, LTE, 5G, а також в деяких супутникових телефонах.

Номер IMEI складається з таких блоків:
  • перші 8 цифр — код Type Allocation Code (TAC), який показує конкретну модель пристрою;
  • наступні 6 цифр — унікальний серійний номер Serial Number (SNR), який ідентифікує кожен пристрій в рамках одного TAC;
  • остання цифра — символ перевірки Check Digit (CD).

Кожен SIM-слот має власний IMEI.

Дізнатися IMEI свого телефону можна набравши USSD-код *#06#

Що дозволяє IMEI?

  • дізнатися технічні характеристики мобільного пристрою;
  • внести мобільний пристрій у базу даних викрадених або загублених;
  • дізнатися чи мобільний пристрій є у базі розшуку;
  • відстежувати переміщення мобільного пристрою і його місцезнаходження, коли він підключений до мережі в межах і за межами країни походження;
  • заблокувати мобільний пристрій оператором.

Які ризики пов’язані з IMEI?

IMEI-номер можна підробити. Якщо це визначать оператори – вони можуть відмовити в обслуговуванні. Крім цього, за законом забороняється змінювати IMEI. Тож зберігайте його у таємниці.

Цікаво знати: Існує також 16-значний номер IMEISV (International Software Station Identity Software Version), останні дві цифри якого показують версію прошивки мобільного гаджета. Пристрої, які працюють у мобільних мережах стандарту CDMA мають схожий ідентифікаційний номер, але він називається MEID (Mobile equipment identifier). Також подібний за змістом номер у деяких CDMA-гаджетів називається ESN (Electronic serial numbers).
 

Як перевірити IMEI для iPhone

Скористайтесь технічними засобами Apple для пошуку телефону

Першим ділом перейдіть у свій обліковий запис Apple за посиланням icloud.com/find, введіть свій AppleID та пароль. Далі оберіть функцію пошуку втраченого пристрою – “Find iPhone”.

Система покаже останню відому або поточну геолокацію. Там же можна натиснути кнопку “Дії” і вибрати такі функції як: “Подати звук пристрою” (якщо він знаходиться близько), “Позначити пристрій зниклим” (блокування пристрою) або “Знищити дані iPhone” (повне скидання телефону до заводських налаштувань – активуйте його, коли вже телефон повернути неможливо).

Окрім того на сайті Apple є функція “Локатор” (https://www.apple.com/ua/icloud/find-my/, https://support.apple.com/uk-ua/find-my ), яка дозволяє відстежувати будь-який пристрій у реальному часі (за умови, якщо ця функція була включена).

Не зайвим буде зателефонувати на гарячу лінію Apple і пояснити свою ситуацію: https://support.apple.com/uk-ua/HT201232.

Не забудьте також змінити паролі для входу в обліковий запис Apple.

Список посилань:

Центр підтримки Apple Україна
Як звернутися до служби підтримки Apple
Official Apple Community
Перевірити стан гарантії Apple

Скористайтесь функцією пошуку телефону з допомогою акаунту Google

Якщо на пристрої використовувався обліковий запис Google (https://myaccount.google.com), або якісь інші його сервіси, є можливість переглянути останню активність в акаунті, включаючи історію пристроїв і місцерозташувань. Для цього авторизуйтеся в Google і перейдіть в налаштування облікового запису, далі в меню “Дані й конфіденційність” та “Безпека” -> “Ваші пристрої”:

Окрім того ви можете перейти на сторінку Google Maps (https://www.google.com/maps/) та перелянути “Хронологію” вашого пересування, яке Google мав доступ до геолокації пристрою з допомогою GPRS:

Хронологія GPRS Google

Ще один спосіб знайти загублений пристрій – спеціальна опція Google “Find Device” (https://www.google.com/android/find). Знайдений пристрій можна відформатувати (“Очистити пристрій”) або заблокувати (“Заблокувати пристрій”). Однак це актуально лише для власників Android-пристроїв:

Список посилань:

Google Safety Center
Google My Activity
Google Maps Timeline
Google Play Device
Google Security Checkup

Попередьте рідних та друзів про втрату телефона

Дуже важливо відразу попередити усіх, з ким ви контактуєте про те, що ваш телефон викрали, аби унеможливити будь-який спам і несанкціоновані дії збоку зловмисника по відношенню до вашого кола. Зазвичай, шахраї після викрадення телефону, мають звичку писати з нього, представляючись іменем власника, просити переказати кошти, розсилати токсичні або спамні повідомлення, продзвонювати телефонну книгу, з метою ввести когось в оману і таким чином провести чергову аферу. В жодному разі не реагуйте на дзвінки з незнайомих номерів – шахраї можуть спробувати шантажувати і вимагати нібито “викуп” за знайдений телефон, однак це варто ігнорувати.

Внесіть свій iPhone по IMEI у базу втрачених

Подібна дія ускладнить процес подальшого користування або збуту викраденого телефону шахраєм. Зробити цю операцію можна на сайтах sndeep.info, зокрема в базі LoSToleN: https://sndeep.info/en/lostolen  – ви зможете отримувати повідомлення та сповіщення, якщо хтось знайшов ваш мобільний телефон.

База даних втрачених телефонів

Також рекомендуємо внести IMEI до глобального чорного списку на сайті ImeiPro – Report Stolen Lost Phone:

Як захиститись від втрати та викрадення телефону?

Як захистити смартфон від викрадення

  1. Купуйте мобільні пристрої тільки від перевірених виробників і в офіційних авторизованих точках збуту. Вимагайте при покупці чек і гарантійний талон. Уникайте підробок.
  2. Ніколи не викидуйте коробку і чек про покупку телефону. Випишіть собі на аркуші IMEI-номер пристрою та будь-яку іншу інформацію, наприклад технічні характеристики смартфону.
  3. Реєструйте SIM-картку на свої паспортні дані. Зберігайте стартовий пакет після покупки. Випишіть собі PUK-коди, USSD-команди та будь-які іншу важливу інформацію (наприклад, секретне слово, номери сервісної служби і т.д.).
  4. Випишіть собі на аркуші дані входу в свій акаунт Apple ID.
  5. Встановіть пін-код на свою SIM-картку – якщо шахрай введе неправильно тричі, то вона заблокується.
  6. Встановіть пароль на екран мобільного пристрою.
  7. Встановіть пароль на доступ до мобільних додатків.
  8. Встановіть надійний мобільний антивірус. Наприклад, ESET Mobile Security – має вбудовану функцію “Антикрадій”.
  9. Зберігайте увімкненими функції “Знайти iPhone” та “Локатор”.
  10. Завжди вказуйте резервний номер телефону і резервну електронну пошту в своїх акаунтах, якщо це можливо. Це дозволить швидко їх відновити у вападку втрати доступу.
  11. Регулярно створюйте резервні копії усіх даних на телефоні й зберігайте в надійних місцях (наприклад, на USB-флешці).
  12. Завжди і всюди вмикайте двофакторну авторизацію (2FA Authorization).
  13. Подбайте про запасний смартфон. Його можна тримати дома і використовувати для задач підвищеної конфіденційності, наприклад як сховище важливої інформації, встановлення бізнес-додатків (комуналка, банкінг), державних послуг, приватного листування та інших важливих сервісів. У випадку втрати основного пристрою, вони збережуться, а ваші найбільш чутливі дані будуть при вас. Крім того, з резервного телефону ви завжди зможете провести усі вищеперелічені в статті операції.

Також, для пристроїв iPhone хорошою практикою є використання MDM-систем (Mobile Device Management), які беруть на себе функції адміністрування, батьківського контролю і управління пристроєм. Найвідоміші з них – Jamf і Mosyle.

Корисні посилання на замітку

ПОДІЛИТИСЬ У СОЦМЕРЕЖАХ:

5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!