Close

ТОП сервісів спостереження за погодними умовами

У сьогоднішній статті мова піде про онлайн-сервіси, які дозволяють стежити та прогнозувати погодні, метеорологічні, кліматичні умови та явища. Їх існує чимало, але я вирішив зібрати ті, яким сам користуюся. Вони також будуть корисними для інших задач, зокрема OSINT/GEOINT.

Зміст статті

Windy.com

Windy  – це один з кращих онлайн-сервісів для прогнозу погодних умов. Це не просто «погодник», а цілий онлайн-метеоцентр з погодинними/подобовими/щотижневими/щомісячними прогнозами погоди, радарами, супутниками, мапами вітрів та магнітних хвиль й іншими корисними фішками. Сервіс зручний тим, що дозволяє здійснювати постійний моніторинг за вибраними місцями з автоматичними оповіщеннями на електронну пошту.

Windy може збирати численні аналітичні дані, зокрема:

  • Сила і напрям вітру
  • Стеження за пересуванням хмар
  • Температурна карта
  • Опади та атмосферні явища: сніг, дощ, блискавка, шторми, урагани і т.д.
  • Атмосферний тиск
  • Магнітні бурі
  • Якість повітря
  • Точка роси
  • Індекс CAPE
  • Концентрація СО

Сервіс підтримує імпорт та експорт даних, а також різні режими представлення: супутник, рада, мапа опадів, мапа вітрів і т.д. Є функція заміру відстаней та перепадів висот. Власники Android можуть звантажити мобільний додаток. Сервіс показує досить точний прогноз погоди на довгі дистанції з відображенням метеорологічних подій на онлайн-карті у реальному часі:

Windy

З додаткових можливостей слід виділити також підтримку API, можливість відображення поточної ситуації в аеропортах, показ місць, придатних для дельтапланеризму, відображення онлайн-камер і таке інше.

Окрім всього, Windy має вбудований мікросервіс веб-камер, які можна знаходити та переглядати по всьому світу:

Webcam monitoring

Цікаво, що у Windy є сервіс-”близнюк” — Ventusky, ймовірно заснований на тому ж самому API.

WunderMap

WunderMap — простенький інтерактивний сервіс для спостереження за погодними умовами. Збирає базові метрики (температура, опади, вітри, вологість, забруднення повітря та ін.) і відображає все це на онлайн-мапі. Підтримує різні режими відображення: радар, сателіт, атмосферні явища. Дозволяє експортувати усі налаштування в файл. З недоліків — довго завантажується і рендерить нові шари.

Wundermap

Zoom.earth

ZoomEarth – це сервіс у вигляді онлайн-мапи з численними радарами, відображенням погодних умов, атмосферними явищами у реальному часі з використанням анімації.

Zoom earth online map

Особливості сервісу Zoom.earth;

  • Прогнози погоди оновлюються кожні 10–15 хвилин з геостаціонарних супутників: NOAA GOES, NASA-NOAA, JMA Himawari-8, EUMETSAT Meteosat.
  • Треки тропічних циклонів і прогнозні карти створені з використанням останніх даних від NHC, JTWC, NRL та IBTrACS.
  • Анімовані мапи прогнозу швидкості приземного вітру створюються за допомогою моделі NOAA-NWS GFS.
  • Радарні карти дощу надаються RainViewer. Теплові карти показують місця пожеж та джерел високої температури з використанням даних FIRMS та InciWeb.
  • Сервіс використовує мапи OpenStreetMap, однак зображення з більш високими рівнями масштабування надає Microsoft (Bing Maps).

Особливо хочу відзначити швидкість рендерингу та чіткість супутникових знімків великих міст:

Zoom earth

Сервіс показує точні GPS-координати, дозволяє заміряти площу і відстань, вмикати/вимикати позначки, анімацію на карті, відображати різноманітну статистику і таке подібне.

Meteoblue

Цікавий онлайн-сервіс з поглибленими метеорологічними властивостями. Буде корисний в першу чергу тим, хто розуміється на метеорології або професійно займається прогнозуванням погодних явищ.

Онлайн-мапа MeteoBlue підтримує величезну кількість шарів накладання: хмари, температура, опади, море, повітря, сонячна активність і т.д. Кожен шар володіє численними режимами і характеристиками відображення.

LightingMaps.org

Сервіс LightingMaps показує на мапі дані про грози і блискавки (удари, розряди) в різних частинках земної кулі. Є частиною проєкту https://www.blitzortung.org/ — спільнота дослідників атмосферних явищ.

ПОДІЛИТИСЬ У СОЦМЕРЕЖАХ:

5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Цікаво почути Вашу думку!x
Отримати комерційну пропозицію
Оформити заявку
Замовити консультацію

Заповніть, будь ласка, форму й наш спеціаліст зв’яжеться з Вами та надасть безкоштовну консультацію!

Замовити дзвінок

Вкажіть, будь ласка, контактний номер телефону. Наш менеджер миттєво зв’яжеться з Вами!